• White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon

© 2023 by Design for Life.

Kitchen tour-nastavak


Nakon što smo sa videom o Ikea kuhinji napravili uvod u našu priču,nastavljamo dalje sa dodatnim informacijama o tome kako napraviti dobar izbor kada je u pitanju izbor kuhinjskih elemenata, aparata i dodataka. Osvrnuću se na neke detalje koji nažalost nisu stali u jedan video od 15 minuta, a koji su itekako bitni ukoliko planirate novu kuhinju ili renovaciju stare, kao i samog kuhinjskog prostora.

Ukoliko ste imali priliku da pogledate u videu o čemu je riječ, znate da sam prije svega dala neke informacije o samom planiranju kuhinje.


Ono što nisam istakla, a što svakako zaslužuje posebnu pažnju, jeste tzv. priča o kuhinjskom trouglu.

Ovo se naravno odnosi na one prostore koji imaju dovoljno prostora odnosno širinu da ovakav princip organizacije i primjene. Naravno postoje tu i neke kombinacije za manje kuhinjske prostore ali njima ćemo se baviti u nekim budućim postovima, tako da, stay tuned!
Photo credits: studioplus.hrOvaj koncept smo zapravo otkrili prilikom organizacije kuhinje u Ikei i otkrili da se radi o jako dobro razradjenom planu koji olakšava kretanje u samom prostoru kao i organizaciju elemenata kako bi se dobila funkcionalna prostorija.

I mi smo se odlučili da primjenimo ovaj koncept prilikom organizacije prostora u kuhinji jer je izuzetno praktičan, pogotovo ukoliko više ljudi istovremeno koristi kuhinju, kao i prilikom samog kuhanja jer sve bitne tačke su praktično povezane.


Nakon što smo renovacijom prostora dobili potrebnu širinu i novi oblik same prostorije, sljedeći korak je bio izbor elemenata i njihova organizacija.

Ikea je tu neprikosnovena. Osim što imate stručnu pomoć sa njihove strane, isto tako imate i potrebnu slobodu da iskažete svoje ideje i kreativnost.


Osim što smo se vodili funkcionalnošću, svakako je da smo imali u vidu i naše potrebe što se tiče skladištenja kao i estetiku.

Sve to nam je obezbijedila Ikea svojim odličnim rješenjima za uglove, organizacijom elemenata kao i odličnim dizajnom.


Ovdje možete vidjeti konačan plan naše kuhinje.Odlučila sam se za bijelu kuhinju u tzv. country stilu, i nisam se još pokajala, jer se pokazala jako zahvalnom što se tiče kombinovanja sa ostatkom kuće, šta smo morali imati u vidu jer imamo open space kuhinju koja se dalje proteže u trpezariju i zatim u dnevni boravak. Pazili smo da sve bude jedna cjelina.

Fronte koje su zaslužne za to su Bodbyn fronte iz Ikee u kombinaciji sa Hishult ručkicama.


Ono što sam i ranije spominjala je velika prednost Ikeinih modela, a to je da možete jednostavno mijenjati izgled i funkcionalnost kuhinje kada to poželite, pa tako možete vremenom uzeti nove fronte ili ručkice ili dodati koju policu ukoliko za tim ima potrebe.


Plata ili ploča koja je u kuhinji nažalost više nije na stanju ali sam sigurna da slične i dalje možete da pronadjete kod njih. Moja je laminirana, nije drvo, i ne podnosi visoke temperature, odnosno morate paziti da ne spustite nešto vruće na nju, ali je jako zahvalna što se tiče čišćenja i vode koja je stalno prisutna.


Dalje su na redu elektronski uredjaji koje smo isto tako izabrali u Ikei. Svi su ugradbeni jer mi je izuzetno bitan prostor koji zauzimaju uredjaji kao i estetika samog prostora.

Svi su iz Ikee osim kafe aparata koji je marke Siemens i kojeg sam naručila preko Amazona.


Što se tiče samog kvaliteta uredjaja, tu nemam zamjerki. Mi ih aktivno koristimo već 4 godine i do sada nismo imali problema.

Tu bih posebno izdvojila upravo kafe aparat koji pravi zaista odlične sve vrste kafe a koji je jako praktičan za korištenje.

Na svakih par dana moram da očistim filter za protok mlijeka i posude u kojima stoje zrnca kafe ali i to zavisi od toga koliko je često koristite.


Pećnica ili rerna ima odličan sistem koji vam omogućava da pripremite obroke brzo i jednostvno. Tu su tzv. recepti i uputstva na više jezika tako da je jako praktična za upotrebu.


O frižiderima sam detaljno govorila u videu tako da ću vam ovdje ostaviti linkove za kutije za organizaciju koje ja koristim i koje su jako praktične ukoliko volite da vam je sve složeno po nekom redu.

U sljedećem videu kao i u blogu koji će ga pratiti, govoriću vam više o samoj organizaciji polica, ladica, sitnih detalja na koje treba obratiti pažnju, tako da ne zaboravite da se prijavite na newsletter i dobijete obaviještenje o novom blogu.


Ostavljam vam linkove o uredjajima kako sam i obećala.


xoxo Suzana


596 views